Vasárnap, 2024. Május 5.Györgyi napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
2003
EURÓPA NAPJA

2003
Ma ünnepli születésnapját Bujtor István színművész

 
 

  Kék Bolygó: eledel-E? - 2. rész


Az élelmiszer adalékanyagokról szóló sorozatunk második részét közöljük ebben a részben.

Még mindig nem kezdjük a részletes, számok szerinti értékelést, hanem csak az általánosabb, de pontosan a lényeget jelentő fogalmakat, taglaljuk.

Lássuk tehát mit kell tudni ...



Az adalékanyagokról

Megjelenésük az élelmiszerek ipari feldolgozásához, a nemzetközivé vált élelmiszerpiachoz kapcsolódik. Az élelmiszer áruvá vált, gazdaságosan kell előállítani, elosztani (azaz tartóssá, és szállíthatóvá tenni).

Használatuk elsősorban a gyártóknak szükséges. Számukra hasznos is, hiszen az adalékok:

  • a termékeket tetszetőssé (jobban eladhatóvá) teszik. (színezékek, fényező, zseléző anyagok)
  • segítenek leplezni a minőségi hibákat (íz fokozók, édesítőszerek, aromák)
  • az olcsóbb szintetikus adalékanyagokkal drága természetes anyagokat lehet kiváltani.
  • növelik a termék elállóságát, térfogatát (tészta kelesztő szerek, pelyhesítők)
  • vághatóvá teszik a vizet (pl. parizer)

Főszabályként: egy élelmiszeripari terméknél annál több adalékanyaggal számolhatunk, minél messzebbről érkezett, minél több feldolgozási műveleten esett át, és minél tartósabbra csinálták!

 Óvatosságot igényelnek tehát:

  • a több ezer kilométeren át utaztatott (nálunk csak érleltetett) déligyümölcsök
  • a félkész, illetve készételek (konzervek, mélyhűtött árúk)
  • és a magas feldolgozottságú termékek (tejipari és húsipari készítmények, édességek, „üdítő” italok)

Az E-számokról:

Az EU. Az 1960-as években dolgozta ki az engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét. Minden adalék kapott egy E-számot.

  • E-100-tól kezdődően jelölték a természetes és mesterséges színezékeket.
  • E-200-tól a tartósítószereket
  • E-300-tól az antioxidánsokat, emulgeátorokat, és savanyítószereket
  • E-400-tól kezdődnek a sűrítő anyagok, zselésítőszerek

Az élemiszeripari technológíák fejlődése (?) korunkra hihetetlen mértékben felduzzasztotta az adalékanyagok számát. Jelenleg több mint 700! Engedélyezett adalékanyagot használnak fel.

Az anyagokat a receptúra szerinti csökkenő sorrendben kell feltüntetni. A termékismertetőn tehát a legnagyobb súlyarányban szereplő van a lista elején.

Megjegyzendő, hogy az EU-ba való belépésünkig - az akkori magyar szabvány – jóval kevesebb adalékanyagot engedélyezett!

(Forrás: Ökológiai stúdió, Győr)

(Következik: A lehetséges egészségügyi hatásokról)

Békési István
White Club

 
2005. március 3, csütörtök 
 

 






Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.