Kedd, 2021. December 7.Ambrus napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1951
Ezen a napon született Pitti Katalin

 
 

  Csemegéző - Ajá: Munkácsy képek Békéscsabán

Az Amerikában élő Pákh Imre magángyűjteményének Munkácsy-kollekciója ma a világ legnagyobb, magánkézen lévő Munkácsy-gyűjteménye, melyet eddig több mint félmillióan láthattak. A kiállítást 2006. július 13-a és szeptember 24-e között Békéscsabán is megcsodálhatják, s ez azért nagyszerű, mert Munkácsy Mihály a Békés megyeieké is. Itt található a Munkácsy Mihály Múzeum, s közismert az is, hogy a 7 éves, árvaságra jutott Miskát 1851-ben békéscsabai nagybátyja vette magához, s itt lett asztalosinas.Hisszük, hogy például az Ásító inas című festménye itteni élmények nyomán született. Felnőtté válása, pályakezdése Békés megyéhez és Arad megyéhez kapcsolódik. E tájhoz, az itteni emberekhez fűződik első és meghatározó találkozása a festészettel, s innen indulva jutott el a világhírig, Párizsig, a fényes szalonok előkelő világáig. A Békés megyeiek és az aradiak méltán tekintik magukénak Munkácsyt, az életében és halála után egyaránt kedvelt és megbecsült festőt, a kiállítások egykori és mai csillagát, a mestert, akinek képeiért most is versengenek a műtárgypiacon.

Pákh Imre gyűjteményéből huszonkilenc(!) festményt láthat most még Magyarországon a közönség, mielőtt a képeket visszaszállítják Amerikába. E kitűnő kollekció mellett a kiállításon a Magyar Nemzeti Galéria, a Móra Ferenc Múzeum, valamint a Munkácsy Mihály Múzeum saját anyagának válogatása szerepel, s először itt láthatjuk Magyarországon az Arad Megyei Múzeumból kölcsönzött festményeket is. A korai, realista korszakát illusztráló művek mellett a kiállításon láthatók szalonképei, tájképei, továbbá portrék, s több, a trilógiaként emlegetett – a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce homo és Golgota című – táblákhoz készült vázlat és redukció. A tárlaton helyet kap a Honfoglalás egy nagyméretű (közel hétméteres) változata is.

Munkácsy Mihály személyét, mindennapi életét az özvegyétől kapott relikviái, használati tárgyai segítségével idézzük fel, s  kiállítunk tizenöt műtárgyat a mester saját képzőművészeti gyűjteményéből is.

Munkácsy Mihály 120 éve, 1886-ban járt Amerikában, most pedig Amerikából érkezett képei szerepelnek Békéscsabán.

 

Jegyek elővételben 2006. május 8-tól (hétfő) kaphatók az alábbi kategóriákban:

Teljes árú jegy: 1.500 Ft,

Kedvezményes jegy (diákok és nyugdíjasok számára): 800 Ft

Csoportos jegy (diákok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők számára): 400 Ft

Ingyenes: 6 éven aluli gyermekek, NKÖM kártyával rendelkező közgyűjteményi és közművelődési dolgozók, ICOM kártyával, valamint pedagógusigazolvánnyal rendelkezők számára.

 

 

 
2006. május 15, hétfő 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.