Szerda, 2022. Január 26.Vanda, Paula napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1926
Mensáros László születése

 
 

  Olvasóink írták: Rocker vagyok és turista

A nagy, több tízezer főt megmozgató fesztiválok mára tiltottból és tűrtből támogatottá váltak, hiszen jelentős részük van a Magyarország egyik kitörési pontjának tekintett idegenforgalom éves eredményeiben. Különösen igaz ez az ország keleti felére, ahol jelentősebb befektetések híján különösen fontosnak tartják a turizmus fejlesztését. A mezőtúri Wan2 Fesztivál közel másfél évtizedes története során is azt példázza, hogy a fesztiválszervezők, illetve a város és a térség idegenforgalmában érintett szakemberek - beleértve az önkormányzatokat - együttműködése révén jelentős eredmények érhetők el.A városlakók az első időkben bizalmatlanul méregették a hátizsákos, olykor hangos fiatalokat, ám bizonyosodott: nincsenek botrányok, a helyiek biztonságban érezhetik magukat. Sőt: a hátizsákosok a városban költik el pénzük jelentős részét, így hát külön üzletág alakult kiszolgálásukra.


A Berettyó-Körös Többcélú Társulás Turisztikai célú Stratégiai és Operatív programja is számol a fesztivállal. Az egyre inkább nemzetközivé váló rendezvény ugyanis komoly marketinglehetőségeket hordoz magában. Egyszerű példa: a meghívott brit, amerikai, német zenekarok, előadók honlapjait naponta több tízezren látogatják, s a fellépések felsorolásánál Mezőtúr neve - igaz, többnyire ékezet nélkül, de ez sem jelenthet problémát az online marketingben. Ez nagyban növeli a keresőmarketinges lehetőségeket is: ha Mezőtúrt a legnépszerűbb keresőprogramba írjuk be, több mint félmillió találatot kapunk, míg a hasonló nagyságrendű, sőt iparilag jobb adottságú Jász-Nagykun-Szolnok megyei városok ennek töredékét. Természetesen mindez nem csak a világhálóra igaz, hiszen a fesztivál intenzív kommunikációs tevékenysége révén a város neve hihetetlen mennyiségben megjelenik a a magyar és a globális médiában - ráadásul pozitív összefüggésben.


Kulturális értelemben is fontos a térségnek a fesztivál - erősítik meg helyi véleményformálók - hiszen az év többi részében nem hogy a világ nagyvárosaiban ünnepelt sztárok, de magyar élvonalbeli kedvencek sem nagyon jutnak el ide - ez nagyban növeli a helyiek komfortérzetét, hosszú távon a város és a térség megtartó erejét. Nem elhanyagolható továbbá az a rövid távú haszon, ami a befolyt bérleti díjakkal, szállásfoglalásokkal, megélénkülő kereskedelmi forgalommal, alkalmi foglalkoztatással jár. Az idegenforgalomban alapszabály: legjobb vendég a visszatérő vendég, s mivel a Wan2-n szórakozó fiatalok kellemes élményekkel térnek haza, nem kizárt, hogy később szívesen visszatérnek - immár nem hátizsákkal és sátorral, hanem a családjukkal és a helyi szálláshelyek potenciális vendégeként.


Mindezeket felismerve rendkívül gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a szervező Delta Fest és a helyi társadalmi és gazdasági szféra között. Ennek jegyében a város lehetőségeihez mérten segíti a Wan2-t, illetve segítette jogelődjét: például amikor a korábbi helyszín, a laktanya már nem lett alkalmas a fesztivál megrendezésére, rendelkezésre bocsátották a  Városi Strandot, amely egyébként ideális helyszínnek bizonyult minden tekintetben az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Ugyancsak jelentős segítséget kapnak évek óta a helyi turisztikai szervezet, a Tourinform munkatársaitól.


A helyszín beleillik abba a koncepcióba, melyet a Delta Fest határozott meg célként: a szűk egyhetes rendezvényt egyfajta nyaralásként éljék meg, azaz a szórakoztató és közösségi élmények mellett minél több rekreációs lehetőséget (társművészetek, strandolás, sport, városnézés, a környék természeti értékei stb.) illesszenek be a programba és természetesen évről évre igyekeznek a kommunális szolgáltatásokat bővíteni. 2006-ban például jóval több és komfortosabb illemhely, illetve zuhanyzó várja a fesztivállátogatókat. Bizonytalansági tényező mára már csak egy maradt, a szeszélyes időjárás, ami a turisztikában mindig is kockázatot jelentett. A szervezők azonban bíznak benne, hogy a nehéz kezdés után végre igazi nyár köszönt ránk, egyben emlékeztetnek a korábbi esztendőkre, amikor az ilyen esetekre kidolgozott válságterv alapján gyorsan, hatékonyan, szakszerűen intézkedte egy-egy nagyobb esőzést követően.

 

 

 
2006. június 23, péntek 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.