Kedd, 2021. December 7.Ambrus napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1951
Ezen a napon született Pitti Katalin

 
 

  Csemegéző - Ajá: ITT A FARSANG

Már tart a farsang, így mi összegyűjtöttük a farsangi időszakról korábban megjelent írásainkat.

Az alábbi válogatásban olvashatnak farsangi szokásokról, hiedelmekről, találnak farsangi ajánlókat, valamint megtekinthetik előző évek rendezvényeinek képriportjait. Kellemes csemegézést kívánunk mindenkinek! 


Február

Február: Böjtelő hava, Jégbontó hava, Farsang hava, Halak hava

A latin februarius szó jelentése “a tisztuláshoz tartozó”. Februa egy évenkénti tisztulási ünnep volt az év utolsó hónapjában.


Az ördög ünnepe

Az egyház által az ördög ünnepének tartott, és sokszor tiltott ünnepünk a farsang. Évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó időszak, amelyet évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások jellemeznek. 


Farsangi szokások Eleken,

avagy egy német szokás továbbélése románoknál

Az elekiek egyik népszokásokban igen gazdag időszaka a farsang. Ekkor zajlanak a különböző nemzetiségi bálak is, a román, a német, a cigány és a magyar bál. A farsang, mint tudjuk, vízkereszttől (január 6.) hamvazó szerdáig terjedő időszakot jelenti, s babonákban, szokásokban leggazdagabb az utolsó három napja. Így van ez Eleken is.


A hónap jeles napjai 2.

Február 14.   Bálint napja

Bálint napján ha hideg, száraz az idő, akkor jó lesz a termés. Az ország különböző részein más-más hiedelem kötődik ehhez a naphoz.


Endrőd néprajza - A Városunk Gyomaendrőd írása

 A mai fiatal, nemzedéknek talán már semmit sem mondanak a nyüst, szövő, motolla, héhel, tiló, csepü stb. kifejezések. Pedig falunkban is a XX. század közepéig általános volt a kender házilagos feldolgozása, s akkor e szavak egy-egy munkafolyamatot, vagy annak egy részletét jelentették. Büszkék lehetünk elődeink tudományára, hiszen olyan egyedülálló szőttes kultúra alakult ki Endrődön amely valóban gyöngyszemként világít.

 V. CSABAI FARSANG

2007. február 16-19. -régi jó ízek nyomában-

2007.február 16. (péntek)

9.30 óra

Ovis Farsang: Jelmezes játszóház a Munkácsy EmlékházbanBADARKA - KADARKA

SZERETETTEL VÁRJUK A BORBARÁTOKAT 2007. FEBRUÁR 16-ÁN 19 ÓRAKOR A MUNKÁCSY MIHÁLY EMLÉKHÁZ PINCÉJÉBE FARSANGI „BADARKA - KADARKA” BORKÓSTOLÓNKRA.

MEGÍZLELHETIK A SZEKSZÁRDI, KUNSÁGI, MÉNESI  BORVIDÉKEKRŐL SZÁRMAZÓ KADARKÁK 6 FÉLE VÁLTOZATÁTBolondok keddje – farsangi érdekességek

Bolondok keddjének a farsangi időszak zárónapját, húshagyó keddet nevezik, mely a német Narrenfest szó fordítása (2006-ban február 28. a szerk.). Ez a nap a farsang utolsó napja, a mulatozások ideje, feje tetejére áll az egész világ, nincsenek tabuk, elszabadulnak az indulatok, elszabadult a pokol.

III. Gyulai Reneszánsz Karnevál

2006. február 10-12. Itt a farsang áll a bál! Reneszánsz a karnevál Gyulán. Immár hagyományosan 2006-ban is megrendezi Gyula Város Önkormányzata a középkort idéző rendezvényt, amely az újra működö gyulai vár és vármúzeum helyszínként való bevonásával teljesedik ki.

III. Csabai Farsang

Békéscsaba, 2005. február 10- 12.

2005. február 10- 12. között harmadik alkalommal rendezi meg az Ifjúsági Ház, a Csabai Szlovákok Szervezete, a Szlovák Kultúra Háza, a Csabai Kolbászklub és a Tourinform Iroda a Csabai Farsangot.

Kevésbé köztudott tény, hogy látványos farsangi szokásokban Kelet- Magyarország is bővelkedik.


II.Gyulai Reneszánsz Karnevál

A karnevál új színfolt a város programjainak sorában, ahol vidám köntösben kerül bemutatásra a reneszánsz- kor kultúrája történelme, gasztronómiája.

A rendezvény keretét egy középkori vásár adja, melyben megjelennek a kor mesterségei, (kovács, fazekas), ételei (kemencében sült lepény) viseletei.


II. Csabai Farsang - képriport

Az elmúlt hétvégén második alkalommal került megrendezésre a CSABAI FARSANG a békéscsabai Ifjúsági Ház szervezésében. Mint azt korábbi cikkünkben ígértük, bemutatunk néhány képet az eseményről. Fotóink a megnyitón, a lampionos felvonuláson, valamint a középiskolások vetélkedőjén készültek.

 


LUDAS Bál - képriport

Az elmúlt hétvégén második alkalommal került megrendezésre a CSABAI FARSANG. Ennek egyik rendezvénye volt a negyedik farsangi LUDAS Bál az IFIHáz és a LUDAS Egyesület szervezésében. Képriportunk szombat este a bálban készült. A későbbiekben a farsang egyéb rendezvényeiről is közlünk fotókat, keressék beszámolónkat portálunkon.

 


Csabai Farsang - Képriport

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Békéscsabán az I. Csabai Farsangot. Képriportunk a szombati nap hangulatát kívánja visszaadni.

Jártunk konferencián, disznótorban és bálban egyaránt.


A nagy szakállú farsangi varázsló

Schéner Mihály, a magyar képzőművészet egyik legkülönlegesebb egyénisége éppen nyolcvan esztendős. Ez alkalomból kiállítások nyílnak Budapesten és több vidéki városban az új és régebbi műveiből, s könyv is megjelenik a művészről. A Duna Televízió újra levetíti portréfilmjét, amellyel Pacskovszky József rendező díjat is nyert.


GALÉRIÁK:

 

II. Csabai Farsang 2004Susánszky Anna fotói

2004 februárjában második alkalommal került megrendezésre a CSABAI FARSANG a békéscsabai Ifjúsági Ház szervezésében.

LUDAS Bál 2004Kovács Márta és Hege fotói

A 2004-es Csabai Farsang egyik rendezvénye volt a negyedik farsangi LUDAS Bál az IFIHáz és a LUDAS Egyesület szervezésében. Képeink szombat este a bálban készültek.

Farsangi szokások ElekenAz elekiek egyik népszokásokban igen gazdag időszaka a farsang. A farsang, mint tudjuk, vízkereszttől (január 6.) hamvazó szerdáig terjedő időszakot jelenti, s babonákban, szokásokban leggazdagabb az utolsó három napja. Így van ez Eleken is.

 

 

 
2007. február 9, péntek 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.