Vasárnap, 2022. Január 16.Gusztáv napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1847
Mikszáth Kálmán születése

 
 

  Mozi - Színház: Filmajánló: ÁLMATLANSÁG

thriller - 118 perc

Christopher Nolannál még a pokol sem sötét, hanem fehér, vakítóan fehér, és ha lehet, ettől még félelmetesebb. Az Álmatlanság az idei év egyik legjobb és legizgalmasabb filmje.


Aki a Mementó után nem szavazott még annyi bizalmat a film brit rendezőjének, hogy megjegyezze a nevét, vagy netán épp memóriazavarral küszködött, mint a nevezett mű – melyik mű? – főhőse, az most igyekezzen jól az eszébe vésni: Christopher Nolan, Christopher Nolan, Christopher Nolan. Elkészült ugyanis Nolan harmadik filmje, az Álmatlanság című thriller, bűnügyi film, bűnfilm, és most már biztosak lehetünk benne, hogy ez az ember – zenei kifejezést kölcsönvéve – nem egyslágeres szerző, sőt a Mementót és az Álmatlanságot összehasonlítva azt is megállapíthatjuk, hogy nem ugyanabból a sablonból dolgozik, mert míg a Mementónál a virtuóz formán, a hosszú vitákat kiváltó cselekményszerkezeten volt a hangsúly, addig az Álmatlanság igazi izgalmát nem a sztori, nem egy bűntett elkövetésének kiderítése, a történtek rekonstruálása, hanem a bűnös lelkiállapotának, belső drámájának megmutatása adja.

A bűnöst, az egyik bűnöst, a Los Angelesből Alaszkába érkező és ott (is) végzetes hibát elkövető Dormer felügyelőt Al Pacino játssza, aki szinte szó szerint átlényegül az örök alaszkai világosság és a lelkiismerete miatt álmatlanságban szenvedő detektívvé. Alakításáért már most megelőlegezünk neki egy Oscart, de megdöbbentően jó a másik – lényegesen visszataszítóbb és Dormerrel különös intellektuális, majd fizikai tusát vívó – bűnös megformálója, Robin Williams is, aki megfelelő rendezői kezekben nem csak ripacskodni képes. Nolan belőle is kihozta azt, ami nem jellegzetes, mint ahogy a film egészében sikerül neki a szokványos szituációkat (megtévedt zsaru, üldöző és üldözött összecsapása) nem szokványosan, a felmerülő közhelyek többségének elkerülésével ábrázolnia. Nála még a pokol sem sötét, hanem fehér, vakítóan fehér, és ha lehet, ettől még félelmetesebb. Az Álmatlanság az idei év egyik legjobb és legizgalmasabb filmje.
 
2002. október 8, kedd 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.