Vasárnap, 2022. Január 16.Gusztáv napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1847
Mikszáth Kálmán születése

 
 

  Tallózó: Néprajzi és kézműves tábor az Endrődi Tájházban - A Városunk Gyomaendr

Az idén is megrendeztük, a már hagyományosnak tekinthető kézműves táborunkat, amely 1991 óta minden nyáron, egy héten keresztül ismerteti meg az érdeklődőkkel a hagyományos kézműves mesterségeket (szövés, agyagozás, nemezkészítés, kötélverés, kovácsolás).
 


A tavalyi évben megrendezett tábor arculata néprajzi kutatómunkával bővült. A néprajzi gyűjtéssel, a felgyűjtött anyag rendszerezésével ismerkedhettek meg a résztvevők. A néprajzi kutatómunka rejtelmeibe Pásztor Ágota néprajzkutató irányításával tekinthettünk be. Az idei táborban folytatódott a kézművesség mellett a néprajzi kutatás.

A tábor résztvevői a helyi általános és középiskolás fiatalok, a Bokréta Lakásotthon általános iskoláskorú gyermekei, valamint a Debreceni Egyetem Néprajz szakos hallgatói.

A tábor rendezvényein, melyek bárki által látogathatók voltak a magyar népi kultúráról hallgathattak előadásokat. Emlékezetes délutánt nyújtott számunkra Hegedűs Boldizsárné és a dévaványai Szarka István és feleségének tolmácsolásában előadott pásztordalok és helyi kötődésű népballadák. Kirándulást tettünk a Bonom-zugban, ahol megtekintettünk egy jelzett, de eddig még fel nem tárt régészeti lelőhelyet. A régészeti munkáról és a településünkön található régészeti lelőhelyek állapotáról Árkus Péter régész-történész tartott színes előadást.
A néprajzi munka során felmérésre került a szarvasvégi temető, amelynek dokumentációja elkészült a „Nagy keresztig”. Idáig találkozunk túlnyomórészt hagyományos endrődi sírjelekkel, amelyek sajnos erősen pusztulnak. Ezért is vált halaszthatatlanná a temető dokumentálása, mely során térképet készítettünk és minden egyes sírt dokumentáltunk. A munka során több mint száz fotót készítettünk. A munkát szeretnénk folytatni az erősen pusztuló régi szarvasvégi temető résszel, de ezt az embermagasságú aljnövényzet akadályozza. Amennyiben megoldható lenne ennek kitakarítása még az ősz folyamán elvégeznénk (a tábor résztvevői) a mentési és dokumentálási munkákat.
A tábor zárása kecskepörköltös ebéddel zárult az Endrőd Község Bala nevű pusztán, ahol Kiszely Béla endrődi és Elek András túrkevei pásztor látta vendégül a tábor lakóit. Az ebéd után a vendéglátóink a pásztorkodásról és a mostani balai pusztai életről meséltek.


 

VÁROSUNK GYOMAENDRŐD

 
2002. október 15, kedd 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.