Vasárnap, 2022. Január 16.Gusztáv napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1847
Mikszáth Kálmán születése

 
 

  Napraforgó: BEMUTATKOZNAK A KÖRÖSPARTI JUNIOR FÚVÓSOK - A NAPRAFORGÓ írása


A Köröspari Junior Fúvósok Zenekar 1991 őszén alakult a békéscsabai Bartók Béla Zeneiskola fúvós és ütő tanszakos növendékeiből. Az akkor 30-35 fős együttessel 3 fiatal rézfúvós tanár, Fehérvári László, Jármi József és Szűcs Csaba kezdte meg a munkát.Már az első évtől kezdve szerveztek nyári szakmai táborokat, először Békéscsabán, majd több ízben a Mecsekben, Kisújbányán. Ezek a táborok nem csupán egy-egy tanév új műsoranyagának megtanulásában játszottak jelentős szerepet, hanem a közösség kialakulásában is.

Az első szárnypróbálgatások alkalmával többnyire városi ünnepségeken és térzenéken mutatkozott be az együttes.

1993-ban a zenekar működésének támogatására a szülők alapítványt hoztak létre, melyet 1994-ben jegyzett be a megyei bíróság „Alapítvány a Körösparti Junior Fúvósok Javára" néven.

Az elmúlt 8 évben az alapítvány mind nagyobb részt vállal az együttes működésével kapcsolatos feladatok ellátásában.

1994 tavaszán megtisztelő meghívás érkezett Siklósra, a nagyszabású és komoly hagyományokkal rendelkező Nemzetközi Fúvószenekari Találkozóra. A Körösparti Junior Fúvósok életében ez volt az első versenyszereplés, s ezen alkalommal a karnagy urak a zenekar minősítését is kérték. A fiatal együttes mindkét területen szép sikert ért el.

1994 őszétől a zenekar irányítását Szűcs Csaba vette át. Ettől a tanévtől a zeneiskolás növendékekhez csatlakoztak szakközépiskolai tanulók is, ezáltal a létszám mintegy 45 főre duzzadt, s a szakmai fejlődés is töretlennek bizonyult.

Az 1996-os esztendő eseménydúsan telt. Első egész estés hangversenyét az év tavaszán adta az együttes a zeneiskola Bartók termében, melyet azonban hamar „kinőttek". Szintén ebben az évben készült el az a CD, melyet a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola fennállásának 15. évfordulójára jelentettek meg, s melyen két felvétellel közreműködött a fúvószenekar is. Ezután két verseny következett: júniusban ismét Siklóson, augusztusban pedig a békéscsabai Zenit versenyen mutatkoztak be - elsöprő sikert aratva.

Az együttes szinte megalakulásától kezdve részt vett a város kulturális életében, s szerepelt kiemelt városi rendezvényeken, ünnepségeken. Talán ennek is köszönhető, hogy 1992-ben a város kiemelt művészeti együtteseinek sorába került, és kap azóta is állandó éves működési támogatást az illetékes szakmai bizottságtól.

1997-ben, majd 1998-ban is különös produkció részesei voltak az ifjú muzsikusok: Gyulán, a Benkó Dixieland Band előzenekaraként adtak egyórás koncertet.

A '97-es nyár sem telt el verseny nélkül, a csoport ismét részt vett a Zeniten.

1999. ismét a versenyek, illetne versenysikerek éve volt. Júniusban Egerben, az V. Egri Nemzetközi Zenei Versenyen, majd augusztusban ismét a Zenit-en ért él kiemelkedő eredményt az immáron 60 fősre gyarapodott együttes.

A 2000. év meghozta a várva várt külföldi utazás lehetőségét. Az első úti cél a spanyolországi Valencia volt. Itt rendezik a fúvószenekarok legrangosabb európai nemzetközi versenyét, amelyes csak meghívott zenekarok vehetnek részt.

Ugyanez év szeptemberében még egy külföldi szereplés várt az együttesre: a szlovákiai Trencsénben képviselték városunkat a XXII. Pádivého Trencin Fesztiválon.

2000. novemberében Veszprémben került megrendezésre a Zeneművészeti Szakközépiskolák Ének- és Zenekarainak III. Országos Versenye, melyen a békéscsabai szakközépiskolát a fúvószenekar képviselte igen színvonalasan.

A 2001-es esztendő legkiemelkedőbb eseménye a tízéves fennállását ünneplő zenekar jubileumi hangversenye volt. Az egykori iskolai fúvószenekar mára az ország egyik legjelentősebb ifjúsági művészeti együttesévé nőtte ki magát. Repertoárjukon indulók, népzenei ihletésű feldolgozások, könnyűzenei átiratok és koncertdarabok is szerepelnek. Fellépnek szórakoztató zenei műsorokban és ünnepi térzenéken, de éppígy játszanak magas színvonalú komolyzenét is. Működésük során többször váltottak ki elismerést kortárs magyar zeneszerzők műveinek bemutatásával.

 

A zenekar elérhetősége:

Levelezési cím: Körösparti Junor Fúvósok; 5600 Békéscsaba, Pásztor utca 65. Fsz. 2. Képviselő neve: Molnár Józsefné, 06-20/ 9669-536

Bankszámlaszám: OTP ll733009-20090560

 
2002. október 21, hétfő 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.