Vasárnap, 2022. Január 16.Gusztáv napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1847
Mikszáth Kálmán születése

 
 

  Napraforgó: III. CIVIL KULTURÁLIS BÖRZE ÉS GÁLA - A NAPRAFORGÓ írása


A Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetsége
2002. november 30-án (szombaton) rendezte meg a III. Civil Kulturális Börzét, melynek célja a közösségi kultúra és a dél-alföldi régióban található értékek bemutatása volt. Az egynapos rendezvényen a Békés megyében működő civil szervezetek kaptak lehetőséget arra, hogy bemutatkozzanak, népszerűsítsék tevékenységüket egymás és a közönség előtt.A Békéscsabai Ifjúsági Ház nagyterme adott otthont a rendezvénynek, amelyet a civil kiállítók munkája színesített az előtérben.

A kiállításon 16 szervezet mutatta be egyesületének közösségi életét tablókkal, gyermekrajzokkal, makettekkel. Megcsodálhattuk Sótyi György rajzain keresztül az Élővíz-csatorna szoborsétányának műveit, a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Szivárvány Alkotókörének nemezelt tárgyait, a „Csaba” Lovas-Íjász Kör íjászfelszereléseit.

A rendezvény védnökei voltak: Pap János Békéscsaba polgármestere és Dr. Pelcsinszki Boleszláv Békés Megye Képviselő Testületének alelnöke.

Az immár harmadik alkalommal szervezett Civil Kulturális Börzét délután kettő órakor Gólya Pál a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének elnöke nyitotta meg üdvözölte a Szövetség tagjait, az amatőr kultúra iránt érdeklődő közönséget, valamint megfogalmazta a Börze fő célját. Ezt követően Dr. Pelcsinszki Boleszláv, majd Szente Béla az Ifjúsági Ház igazgatója köszöntötte a megjelent érdeklődőket.

A 15 színpadi produkciót bemutató szervezet műsorát Bede László a Csaba TV szerkesztője konferálta fel, hagyományokhoz híven immár harmadik alkalommal. A rendezvényre ellátogatók sokszínű programmal találkozhattak: betekintést nyerhettek a bugaci, békési, bánáti népdalok világába, a sorra felcsendülő szlovák betyár és katonadalokba, gyönyörködve az őket kísérő citerák hangjában. Természetesen a talpalávaló sem maradhatott ki, hiszen a Lányok és Asszonyok Szociális Egyesületének Pacsirta és Eleki tánccsoportja karikázó és székelyföldi táncokkal mutatkozott be. Sok színes témájú, nagy átéléssel előadott vers is elhangzott, melyek között saját szerzemények is voltak. Láthattak zenés, verses, humoros jeleneteket a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Békés Megyei Szervezete előadásában. A legnagyobb sikert azonban a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület vasárnapi iskolájának tanulói aratták, hiszen a szavazatok alapján ők nyerték el a közönségdíjat.

A nézőket a műsorszámokon túl az igen gyakori tombolahúzások is lázba hozták, ahol több mint ötven tombolatárgy talált gazdára. A műsor közben Kotroczóné Antal Teréz a rendezvény főszervezője és egyben háziasszonya minden résztvevőnek átnyújtott egy emléklapot, mely méltó emléke ennek a sikeres és kellemes délutánnak.

A jelentkező civil szervezetek előadói és kiállítói -még ha amatőr szinten is- olyan kulturális értékeket ápolnak tevékenységükkel, melyek rámutatnak a civil szféra jelentőségére, értékhordozó szerepére.

A rendezvény vacsorával egybekötött Civil Gálával zárult, este nyolc órás kezdettel a „Party” étteremben. Tímár Imre a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének önkormányzati képviselője köszöntötte a Gálán részt vevő civileket, majd Gólya Pál mondott rövid pohárköszöntőt. A vacsora után a Csabai Színkör mutatkozott be, kellemes hangulatot teremtve musical részleteket tartalmazó műsorával. A zenét a Koktél Zenekar szolgáltatta. A késő éjszakába nyúló táncos mulatság közben a résztvevőknek lehetősége adódott baráti ismerkedésre, beszélgetésre, egymás alaposabb megismerésére.

A visszajelzések szerint a rendezvény elérte célját, lehetőséget biztosított a szervezetek bemutatkozására, egymás életének, értékeinek megismerésére, és a kötetlen szórakozás közben a kapcsolatok szorosabb elmélyítésére.

Pálmai Erika

a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének titkára

 
2002. december 18, szerda 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.