Hétfő, 2022. Január 17.Antal, Antónia napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1750
E napon hunyt el Albinoni olasz zeneszerző

 
 

  Napraforgó: A területfejlesztés jegyében - A NAPRAFORGÓ írása

Kulturális értékőrzés és az Európai Unio
Békés

Az EU-hoz való csatlakozás gondolata adja a vezérfonalát annak a kétnapos békési konferenciának, melyet a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete, a megyei és a városi művelődési központ közösen szervezett, s a ,,Területfejlesztés, kulturális értékőrzés és az Európai Unió” címet viseli.A rendezvény résztvevői körét a megye főhivatású népművelői, a kultúraközvetítő intézmények munkatársai, a civil szervezetek képviselői alkotják, s mivel a konferencia nyitott, ezért szívesen látják az érdeklődőket is. A tegnap délelőtt kezdődött, s ma délután záruló rendezvénynek a helyi művelődési központ ad otthont. Pataki István, a város polgármestere köszöntötte a szép számú résztvevőt, s mutatta be a települést, főként a más megyéből érkezetteknek. Az első előadást dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára tartotta ,,A magyarországi terület- és településfejlesztés sajátosságai” címmel. Előadásában kiemelten foglalkozott azzal a kérdéskörrel, hogy milyen funkciói vannak a regionalitásnak. Ezzel kapcsolatban milyenek a hazai tendenciák, s az EU-hoz való csatlakozást követően milyen változások várhatók. A múltról elhangzott: a közösségnek az egységteremtő folyamat az alapgondolata, mely abban az Európában alakult, mely elveszttette gazdasági súlyát, hegemóniáját a világban. Kiemelte: az EU-ban a gazdasági fejlődés alapja a fogyasztás és a beruházás, mely a belső piacok fokozatos bővítésével erősíthető. A közösséghez való csatlakozás, a bővítés jellege megváltozott: ma már bizonyítani kell a tagságra való alkalmasságot.
Délután ,,Régió, regionális értékrend, helyi értékek” címmel dr. Petneki Áron, a Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi docense tartott előadást, majd dr. Pap István, a megyei művelődési központ igazgatója a helyi értékőrzésről és annak kereteiről szólt.
A konferencia témái közül igen nagy érdeklődésre tarthat számot ,,A felnőttoktatás szerepe a nemzetiségek értékrendjének megőrzésében, az újvidéki modell” címet viselő előadás, melyet Dragica Plecas, az újvidéki Toleráns Iskola tulajdonosa prezentál.

(szekeres)
Békés Megyei Hírlap 2002. 11.30.

 
2002. december 27, péntek 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.