Filmajánló: ÁLMATLANSÁG
Dátum: 2002. október 8, kedd
Téma: Mozi - Színházthriller - 118 perc

Christopher Nolannál még a pokol sem sötét, hanem fehér, vakítóan fehér, és ha lehet, ettől még félelmetesebb. Az Álmatlanság az idei év egyik legjobb és legizgalmasabb filmje.


Aki a Mementó után nem szavazott még annyi bizalmat a film brit rendezőjének, hogy megjegyezze a nevét, vagy netán épp memóriazavarral küszködött, mint a nevezett mű – melyik mű? – főhőse, az most igyekezzen jól az eszébe vésni: Christopher Nolan, Christopher Nolan, Christopher Nolan. Elkészült ugyanis Nolan harmadik filmje, az Álmatlanság című thriller, bűnügyi film, bűnfilm, és most már biztosak lehetünk benne, hogy ez az ember – zenei kifejezést kölcsönvéve – nem egyslágeres szerző, sőt a Mementót és az Álmatlanságot összehasonlítva azt is megállapíthatjuk, hogy nem ugyanabból a sablonból dolgozik, mert míg a Mementónál a virtuóz formán, a hosszú vitákat kiváltó cselekményszerkezeten volt a hangsúly, addig az Álmatlanság igazi izgalmát nem a sztori, nem egy bűntett elkövetésének kiderítése, a történtek rekonstruálása, hanem a bűnös lelkiállapotának, belső drámájának megmutatása adja.

A bűnöst, az egyik bűnöst, a Los Angelesből Alaszkába érkező és ott (is) végzetes hibát elkövető Dormer felügyelőt Al Pacino játssza, aki szinte szó szerint átlényegül az örök alaszkai világosság és a lelkiismerete miatt álmatlanságban szenvedő detektívvé. Alakításáért már most megelőlegezünk neki egy Oscart, de megdöbbentően jó a másik – lényegesen visszataszítóbb és Dormerrel különös intellektuális, majd fizikai tusát vívó – bűnös megformálója, Robin Williams is, aki megfelelő rendezői kezekben nem csak ripacskodni képes. Nolan belőle is kihozta azt, ami nem jellegzetes, mint ahogy a film egészében sikerül neki a szokványos szituációkat (megtévedt zsaru, üldöző és üldözött összecsapása) nem szokványosan, a felmerülő közhelyek többségének elkerülésével ábrázolnia. Nála még a pokol sem sötét, hanem fehér, vakítóan fehér, és ha lehet, ettől még félelmetesebb. Az Álmatlanság az idei év egyik legjobb és legizgalmasabb filmje.


A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=240