Néprajzi és kézműves tábor az Endrődi Tájházban - A Városunk Gyomaendr
Dátum: 2002. október 15, kedd
Téma: TallózóAz idén is megrendeztük, a már hagyományosnak tekinthető kézműves táborunkat, amely 1991 óta minden nyáron, egy héten keresztül ismerteti meg az érdeklődőkkel a hagyományos kézműves mesterségeket (szövés, agyagozás, nemezkészítés, kötélverés, kovácsolás).
 


A tavalyi évben megrendezett tábor arculata néprajzi kutatómunkával bővült. A néprajzi gyűjtéssel, a felgyűjtött anyag rendszerezésével ismerkedhettek meg a résztvevők. A néprajzi kutatómunka rejtelmeibe Pásztor Ágota néprajzkutató irányításával tekinthettünk be. Az idei táborban folytatódott a kézművesség mellett a néprajzi kutatás.

A tábor résztvevői a helyi általános és középiskolás fiatalok, a Bokréta Lakásotthon általános iskoláskorú gyermekei, valamint a Debreceni Egyetem Néprajz szakos hallgatói.

A tábor rendezvényein, melyek bárki által látogathatók voltak a magyar népi kultúráról hallgathattak előadásokat. Emlékezetes délutánt nyújtott számunkra Hegedűs Boldizsárné és a dévaványai Szarka István és feleségének tolmácsolásában előadott pásztordalok és helyi kötődésű népballadák. Kirándulást tettünk a Bonom-zugban, ahol megtekintettünk egy jelzett, de eddig még fel nem tárt régészeti lelőhelyet. A régészeti munkáról és a településünkön található régészeti lelőhelyek állapotáról Árkus Péter régész-történész tartott színes előadást.
A néprajzi munka során felmérésre került a szarvasvégi temető, amelynek dokumentációja elkészült a „Nagy keresztig”. Idáig találkozunk túlnyomórészt hagyományos endrődi sírjelekkel, amelyek sajnos erősen pusztulnak. Ezért is vált halaszthatatlanná a temető dokumentálása, mely során térképet készítettünk és minden egyes sírt dokumentáltunk. A munka során több mint száz fotót készítettünk. A munkát szeretnénk folytatni az erősen pusztuló régi szarvasvégi temető résszel, de ezt az embermagasságú aljnövényzet akadályozza. Amennyiben megoldható lenne ennek kitakarítása még az ősz folyamán elvégeznénk (a tábor résztvevői) a mentési és dokumentálási munkákat.
A tábor zárása kecskepörköltös ebéddel zárult az Endrőd Község Bala nevű pusztán, ahol Kiszely Béla endrődi és Elek András túrkevei pásztor látta vendégül a tábor lakóit. Az ebéd után a vendéglátóink a pásztorkodásról és a mostani balai pusztai életről meséltek.


 

VÁROSUNK GYOMAENDRŐDA cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=243