EU Sarok - A NAPRAFORGÓ írása
Dátum: 2002. december 15, vasárnap
Téma: NAPRAFORGÓSoha ennyi megyei pályázó nem nyert!
Kihirdették a 2000-es Phare-CBC program eredményeit.

A tíz nyertes magyarországi pályázat közül hat Békés megyei az Európai Unió Phare-CBC határ menti közös kis projekteket támogató 2000-es programján.A román—magyar határ mentén négy-négy megye érintett a területfejlesztési programban. A legnagyobb összeget — 64 625 eurót — Békésből a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat kapta.

Mint azt Szécsi Katalintól, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság Területfejlesztési Igazgatósága békéscsabai irodájának programmenedzserétől megtudtuk, a négy érintett magyarországi megyéből — Békésből, Csongrádból, Hajdú-Biharból és Szabolcs-Szatmár-Beregből — összesen 84 pályázatot küldtek be, melyek közül végül tíz, azon belül hat Békés megyei nyert a Phare-CBC 2000-es programján. (Évszámnak mindig azt az esztendőt tekintik, amikor a kiírásról döntés születik). A sikeresen szereplő pályamunkák többsége tükörprojekt, ami azt jelenti, hogy a határ menti romániai megyékből — Temes, Arad, Bihar és Szatmár — is érkezett a megadott célra kiegészítő pályázat, de nem teljesen megegyező, hiszen az elbírálásnál feltétel volt, hogy ugyanarra a célra nem lehet mindkét országban támogatást kapni, s a 3-12 hónapos projekteknek önállóan is életképesnek kell lenniük.

Szécsi Katalin munkatársunknak adott nyilatkozatában kitért arra, hogy a szerződések aláírása a napokban megtörtént, az elnyert összegek 10 és 100 ezer euró között mozogtak, összesen 465 ezer eurót osztottak szét.

A szerencsés projektek

Németh László Középiskolai Kollégium

Magyar-román Diák Unió

37.470 euró

Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete

Közösségek fejlesztése határok nélkül

17.598 euró

Békés Megyei Önkormányzat

Kreatívan határok nélkül

23.988 euró

Békés megyéért Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány

Román-magyar gazfasági együttműködés erősítése

30.829 euró

Megyei területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthonai

Képzések határok nélkül

64.625 euró

Körös-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség

Szennyező-források a Körös-Maros régióban

44.784 euró

Mint megtudtuk, a 2001-es programot előreláthatólag február elején hirdetik meg, s május-június körül várható a 2002-es kiírás megjelenése is. A feltételek ugyanazok lesznek, mint eddig, de az elnyerhető maximális összeg előreláthatólag 50 ezer euróra csökken, így többen részesülhetnek támogatásban.

Pocsaji Richárd

Békés Megyei Hírlap, 2002. december 11.A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=316