OKÁNYI ÚJSÁG - A NAPRAFORGÓ írása
Dátum: 2002. december 19, csütörtök
Téma: NAPRAFORGÓBevezető:

Az Okányi Újság nyolc éve jelenik meg rendszeresen a településen a Művelődési Ház .kiadásában. Úgy gondoljuk, hogy a helyi lapok működése, a köréjük szerveződő szellemi műhelyek igen fontos szerepet töltenek be a helyi társadalmak életében, és hogy ezzel összefüggésben az okányi alapítók úttörő feladatot vállaltak föl a megyében. Gratulálunk a régi szerkesztők eddigi tevékenységéhez és az új vezető munkájához sok sikert kívánunk.Tisztelt Olvasók!

Az Okányi Újság felelős szerkesztőjeként szeretnék bemutatkozni Önöknek. Vésztőn élek, és főállásban a Szabó Pál Általános Iskola magyar tanáraként dolgozom. 1997-től tagja vagyok a Vésztői Újság szerkesztőbizottságának, ahol főleg kulturális és oktatási témákkal foglalkozom. Nős vagyok, két gyermek apja, feleségem angol nyelvtanár.

Lassan betöltöm negyvenedik életévemet. 1999-től tanítok az okányi alapfokú művészeti iskolában. A gitár és a színjáték tanszakot vezetem.

Régóta figyelemmel kísérem az újságot, valamint a szerkesztők, Kis Béla és Szívós László lapkészítői tevékenységét. Elmondhatom, hogy mindig színvonalasnak, érdekesnek, a helyi gondokra, problémákra érzékenyen reagáló sajtóterméknek tartottam az okányi helyi lapot.

Üde színfoltnak az észak-békési médiapalettán.

Felelős szerkesztőként arra fogok törekedni, hogy az Okányi Újság megőrizze méltó helyét a környék helyi újságainak sorában és az okányiak érdeklődéssel és szeretettel forgassák lapját továbbra is.

Tisztelettel:

Csősz Ferenc

Kedves Olvasók!

Folytatva Ferenc barátunk gondolatait el kell mondanunk a kedves Olvasóknak miért lett szükséges a kiadó és a szerkesztő személyének változása. A helyi képviselőkről szóló törvény az ez évi választásoktól összeférhetetlennek minősíti a helyi lap szerkesztői, kiadói munkáját az önkormányzati képviselőséggel.

Ezt az összeférhetetlenséget fel kellett oldanunk úgy, hogy a lap továbbra is a megszokott módon jelen lehessen a község életében.

Megválasztott képviselőként komolytalannak éreztük volna a képviselőségről való lemondást, ezért döntöttünk a lap vezetésének átalakítása mellett.

Tehát új szerkesztőt kellett keresnünk és találtunk is Csősz Ferenc személyében. Az ő személye garancia számunkra abban a tekintetben, hogy tovább viszi a lap szellemiségét, és az Okányi Újság továbbra is kiegyensúlyozott tájékoztató jellegű információforrás lesz az elkövetkező években is.

A lapkiadói feladatokat az újságot évek óta készítő nyomda vezetője, Tövisháti Zsolt váltotta fel.

Az Okányi Újság 1994. év óta jelenik meg rendszeresen, működésében szünetek nem voltak. Mára kialakult stabil olvasógárdája van, megszokottá ált az emberek életében. Bár feltűnést nem kelt a lap, mégis érezhető hiányt jelentene, ha nem volna. Ne tűnjön szerénytelenségnek a következő állítás, de úgy véljük a helyi nyilvánosság megteremtésében, a demokrácia kiszélesítésében igen komoly érdemeket szerzett a lap megalakulása óta.

Kapcsolatunk az újsággal nem szűnik meg teljesen, hiszen a tördelés továbbra is az én feladatom lesz, ahogyan Béla továbbra is gyűjt majd az újság számára fontos anyagokat. A változás abban áll, hogy az Okányi Újsághoz kötődő szellemi műhely tovább bővül és vezetője a sokak számára jól ismert Csősz Ferenc barátunk lesz.

Köszönjük, hogy lapunkat eddig is megtisztelték figyelmükkel, kérjük tegyenek így a jövőben is

Üdvözlettel, a lap volt felelős szerkesztője és felelős kiadója:

ifj. Szívós László Kis Béla

(megjelent az Okányi Újság 2002. novemberi számában)A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=327