Csütörtök, 2022. Május 26.Fülöp, Evelin napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1966
1966-ban ezen a napon hunyt el Tamási Áron író

 
 

  Kék Bolygó: Emberre és állatra is veszélyes 'vadászvilág'


A tél egyet jelent a vadászati idénnyel. Ilyenkor a vadgazdaság erdőőrei mellett a legális (alkalmi) hobbivadászok, az illegális orrvadászok is puskát ragadnak, hogy kisebb - nagyobb zsákmányt ejtsenek. Nem mindegy azonban, hogy a vadállat, a kirándulásra magunkkal vitt kedvencünk vagy mi magunk kerülünk a célkeresztbe.A vadászatokon általában a Nyugat-európaiak, a tengeren túli és a hazai tehetősebb belföldiek a résztvevők. Hétvégi buli vadászattal egybekötve, ez trendi kikapcsolódás manapság. A ceremóniára férfiak, nők, gyerekek érkeznek, puskákat ragadnak, és ki-ki pénztárcája ereéig szedi le az élők sorából a vadgazdaság direkt erre a célra óvott vadállatait. A nem ritkán illuminált állapotba kerülő hobbivadászok nem egyszer egymásra is veszélyt jelenthetnek

 

Vadászati túlkapások és balesetek, példa az utóbbi hónapok több tucatnyi eseményéből:

 

- 2006 január 12: halálos vadászbaleset történt Nógrád megyében, ezúttal egy lajosmizsei vendégvadászt lőtt fejbe vadásztársa vaddisznóhajtás közben.

 

- 2005 októberében a helyi erdőgazdaság vadásza lelőtt egy kutyát Csillebércen. Amikor a golyó átütötte az eb oldalát, az felvonyított, a gazdájához futott, és holtan rogyott össze annak lába előtt. Az állat négy és fél éves volt, fajtatiszta airdale terrier, Mukinak hívták. A férfi, aki lelőtte, nem mondta meg a nevét, igazolványt nem mutatott. Az autójába szállt, és elment a helyszínről, csak utólag azonosították a hatóságok.

 

- 2005 december: súlyos sérülést szenvedett egy osztrák vadász, akit honfitársa sebesített meg a Vas megyei Nemesmedves közelében tartott vadászaton.

 

Vadvédelem címén az erdőkben van, hogy kutyát és macskát lőnek, ami törvénysértés. - ismerteti a tényállást Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület képviselője - A vadászati passzus 2005-ös módosítása után a vadászok nem lőhetik le a kóborló állatokat. Nem ejthető el az erdőben szabadon sétáltatott kutya, erdőjáró macska sem, csak akkor, ha az vadat űz, vagy életet veszélyeztet. Ettől függetlenül sok a vadászbaleset és az állatok ellen elkövetett túlkapás is.

 

Hasznos tanácsok erdei kiránduláshoz

 

Vadászati idényben sose menjünk egyedül kirándulni. Kedvencünket saját belátásunk szerint vigyük csak ki a természetbe. A téli erdőjárás közben a terepszínű öltözéket kerüljük el, próbáljunk meg élénk (kék, piros, sárga) ruhákat felvenni. Hasznos lehet, ha magunkkal viszünk a túrafelszerelés mellett zseblámpát, sebkötözőt, és mobiltelefont is, hiszen egy esetleges vadászbaleset elszenvedésekor az elsősegély és a gyors segítséghívás életet menthet.

 

Orpheus Állatvédő Egyesület

WEB: www.zug.hu (környezetvédelmi portál, ingyenes kiadványrendelés, stb.)
www.gyepmester.hu (állatvédelmi adatbázis)

 

 

 
2006. február 7, kedd 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.