Csütörtök, 2022. Május 26.Fülöp, Evelin napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1966
1966-ban ezen a napon hunyt el Tamási Áron író

 
 

  Pályázat: VENDÉGVÁRÓ HAGYOMÁNY

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megyei IBSEN Kht., a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége meghirdeti

A  „vendégváró hagyomány” országos konferenciát és a hozzá kapcsolódó pályázatokat

Célja: bemutatkozási és tanácskozási lehetőség biztosítása az országban tevékenykedő népi kézműves alkotók, alkotóközösségek és azok menedzserei számára.I. pályázatok

A pályázatok célja, hogy bemutassa a népi a kézművesség és a népművészeti hagyomány sajátos értékeit, amely gazdagíthatja a magyarországi idegenforgalmi kínálatot.

 

  1. Emblémák, ajándéktárgyak, amelyek leginkább kifejezik a település, vagy a néprajzi kistáj, vagy a kistérség, vagy a megye, esetleg a néprajzi nagy tájegység vagy a régió népi kézműves hagyományait.
  2. A település, vagy a néprajzi kistáj, vagy a kistérség, vagy a megye, esetleg a néprajzi nagy tájegység vagy a régió népi gasztronómiájához kapcsolódó helyi hagyományokban gyökerező népi kézműves tárgyak, vagy tárgyegyüttesek elkészítése.
  3. Projektpályázat, amelynek a lényege, hogy a település, vagy a néprajzi kistáj, vagy a kistérség, vagy a megye, esetleg a néprajzi nagy tájegység vagy a régió népi hagyományai, szokásai, tárgyi és szellemi népművészete hogyan tud komplex idegenforgalmi szolgáltatássá válni. A projektpályázattól azt várjuk, hogy új megközelítéseket, új komplex tartalmakat és formákat jelenítenek meg.

 

 

Az első két témakörben a pályamunkák minden szakágban készíthetők (hímzés, szövés, csipke, baba, ékszer, faragás, fazekasság, bőrművesség, fémművesség, szálasanyag - gyékény, csuhé, szalma, vessző – mézeskalács, tojás, játék).

A harmadik témakörben írásos anyagot várunk, amely vázlatosan, vagy részleteiben tartalmazza a projektet. 

 

A pályázatokkal kapcsolatos tudnivalók

-         Az országos zsűri által elfogadott pályamunkák szakáganként elismerésben részesülnek, s kiállításra kerülnek a konferencia időtartama alatt

-         A pályázati anyagokat (az első két témakörben alkotónként maximum 10 db, a harmadik témakörben maximum 5 db) 2007. október 12-19. között kérjük beküldeni, vagy eljuttatni a Békés Megyei Népművészeti Egyesület (5600 Békéscsaba, Orosházi út 32.) részére

-         A pályázati kiállítás időpontja: 2007. november 17-18.

-         A beküldött pályamunkákat – függetlenül, hogy kiállításon szerepelt vagy sem – 2007. november 18-án a konferencia befejezésekor visszaadjuk, a 3. témakör pályázataiból kiadványt tervezünk megjelentetni a szerzők hozzájárulásával.

 

II.  Konferencia

A kétnapos tanácskozás keretében a résztvevők előadásokat, korreferátumokat hallgatnak meg az idegenforgalom és a népi kézművesség kapcsolatáról, továbbá a zsűriben és a konferencián résztvevő szakemberek közösen vitatják meg a pályázatra beküldött alkotásokat.

 

Tervezett témakörök:

-         Emblémák, ajándéktárgyak, mint esztétikum

-         Emblémák, ajándéktárgyak üzenete

-         Települések, tájak, térségek egyedisége

-         Települések, tájak, térségek gasztronómiai különbözőségei

-         A népi gasztronómiához kapcsolódó népi kézműves tárgyak

-         A népszokások, hagyományok, tárgyi és szellemi népművészet jelentősége az idegenforgalomban

-         Települések, tájak, térségek népszokásai, hagyományai, tárgyi és szellemi népművészet komplex szolgáltatási lehetőségei az idegenforgalomban

-         Díjnyertes projektpályázatok megismerése

 

A konferencia részvételi díja maximum 10.000 Ft, amely a szállás és étkezés költségét tartalmazza (jelentkezési lapon részletezve).

 

Kérjük, hogy felhívásunkat juttassa el az Ön által ismert népi kézműveseknek, illetve a népi kézművességet menedzselőknek!

 

III. Jelentkezés

 

Amennyiben Ön a pályázatokon és a konferencián részt kíván venni, kérjük, a mellékelt jelentkezési lapot szíveskedjen címünkre visszaküldeni 2007. szeptember 30-ig. (Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Pál Miklósné 5600 Békéscsaba, Orosházi út 32.)

 

 

 

Békéscsaba, 2007. augusztus 14.

 

A meghirdető szervezetek nevében:

  

Pál Miklósné

elnök
 


Az alábbi linkre kattintva letölthető a felhívás és a jelentkezési lap:

vendegvaro_hagyomany_2007.doc

 

 

 

 
2007. október 5, péntek 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.