Vasárnap, 2023. Január 29.Adél napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1950
Ezen a napon született Vámos Miklós

 
 

  Tallózó: A turistákat beavatják a népművészet műhelytitkaiba

A kézművesség és az idegenforgalom kapcsolatában mérföldkövet jelentett a Békés Megyei Népművészeti Egyesület Vendégváró hagyomány című konferenciája és pályázata.

A szakemberek eredeti küldetésük, a hagyományőrzés mellett pénzforrásokról és új munkahelyek teremtéséről tanácskoztak. Az alkotóknak hirdetett pályázat célja az volt, hogy bemutassák a térség népművészeti hagyományát, és ötleteket hozzanak arra, hogyan lehet helyi értékekkel gazdagítani az idegenforgalmi kínálatot.Ötven népművész, kézműves több mint 350 alkotását küldte be pályaműként. Pál Miklósné, az egyesület elnöke a három kategóriából kettőt nagyon sikeresnek értékelt. - Kiváló projektötletek születtek, amelyek leírják, hogyan lehet a dél-alföldi régió népművészeti termékeit megismertetni, műhelyeit turistautakon megközelíteni, a helyi szokásokat idegenforgalmi szolgáltatássá alakítani. Hasznos leírások készültek, útvonalakat jelöltek ki, amelyek elvezetik az érdeklődőket a kézművesek műhelyeibe, ahol kipróbálhatják a szövés, fazekasság mesterségét, betekinthetnek a műhelytitkokba, megismerkedhetnek a mesterek sajátos stílusával - sorolta az eredményeket Pál Miklósné. A pályaművek arról is szólnak, hogyan lehet fejleszteni az adott települést a népművészet eszköztárával, felújítani régi falusi házakat, köré gyűjteni a paraszti kultúra eszközeit. A helytörténet gyűjtemény és az alkotóműhely együtt foglalkoztatást is biztosítana az ott élőknek, akik a turistát étellel, itallal és kreatív foglalkozással várhatnák. Eredménnyel zárult a régió népi gasztronómiájához kapcsolódó, hagyományos és ajándéktárgyait bemutató pályázat is. Debreczeni János szövő és Korcsok János faműves terítővel és kolbászszeletelővel, dr. Illés Károlyné hímző, Barcsay Andrea és Hugyecz László fazekas étkezőgarnitúrával pályázott. A kiírás harmadik kategóriájába érkező pályázatok viszont elmaradtak a várakozástól. A települések emblémáira nem sikerült olyan terveket küldeni, amelyek grafikai lehetőségekkel élve, hűen kifejezték volna a helyi népművészet sajátosságait.


Niedzielsky Katalin

Forrás: BMHírlap


A BMNE kapcsolódó galériái:

 

 
2007. november 21, szerda 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.