Hétfő, 2022. Szeptember 26.Jusztina napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1945
1945-ben e napon huny el New Yorkban Bartók Béla

 
 

  Kitekintő: Advent, Karácsony, Szilveszter

Kezdődik az adventi időszak, így mi összegyűjtöttük a decemberi ünnepnapokhoz kapcsolódó korábban megjelent írásainkat.

Az alábbi válogatásban olvashatnak adventi szokásokról, találnak recepteket és nyújtunk díszítési ötleteket. Beszámolókat olvashatnak az előző évek ünnepi eseményeiről, valamint tájékozódhatnak megyénk decemberi programjairól. Kellemes csemegézést kívánunk mindenkinek!
ADVENT

Az ünnep története és néhány érdekesség az adventi koszorúról és naptárról.

A szó latin eredetű, adventus szóból származik, jelentése: eljövetel, megérkezés, az Úr érkezése. Eljövetele, megérkezése Jézus Krisztusnak, Isten fiának, aki azért születik, hogy kereszthalálával megváltsa bűneinket.ADVENTI ÖTLETTÁR

Kopogtatók

Már az ajtóban megérkezik a karácsony. A kopogtatókat elkészíthetjük egyszerű örökzöld ágakból, tobozokkal, fagyallal, kis szalaggal, vagy választhatunk élővirágos megoldásokat, illetve színezhetjük is a kompozíciót.


Adventi versek, mesék

Ádvent

Havat terel a szél az erdőn,
mint pehely-nyájat pásztora.
S néhány fenyő már érzi sejtőn,Advent és a mézeskalács

A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.Adventi receptek


Az alábbi összeállítást az ünnep jegyében készítettük.

Sikeres sütést-főzést kívánunk mindenkinek!

 


Ünnep – fölös szavak nélkül

Ünnep - Fölös szavak nélkülIlyenkor karácsonytájt rengeteg közhelyet szoktunk hallani és mondani: az otthon, a család, a szeretet ünnepe, Megváltó született, kigyúlnak a gyertyák, jön a betlehemi fény, és mindenki egy kicsit meghatódik, nosztalgiázunk. Van persze egy másik, kevésbé szép és misztikus hangulata is a december hónapnak: mit vegyünk, minden olyan drága; á, ennek már tavaly sem örült a gyerek; állítsátok már fel azt a nyavalyás fát, nekem odaég a vacsora; szaladj le, hátha nyitva még a kisbolt, nincs csillagszóró... Ugye, ez is ismerős?


 

GONDOLATOK

 

CSENDJEINK


Tél van. Téli éjszaka. Az éjszaka puha mélységéből egyre erősebben, erőteljesebben árad az ima, hömpölyögnek a szavak.

Betölt szívet és lelket, átlép a test határain, a meleg szoba falain túl, ki a házak közé, az „ezüst sötétségbe”;Várakozás

Künn fények. Neonlámpák fényei. Harsány színek és hangok, csillogó ablakszemek, kirakatok. Zaklatott, sietős emberek az utca forgatagában. Zaj mindenütt. A város zajai, s az ünnepi készülődésé.
Aztán lassan szállongó, vaskos hópelyhek. Vidáman táncolnak, kavarognak a magasban, majd megülik a háztetőket, kerítéseket, fákat.


Ünnep és hétköznap

 Ünnep és hétköznap váltakozása maga az élet. Ünneptől ünnepig élünk, hiszen a ciklikusan ismétlődő ünnepek adják meg életünk ritmusát. Minden ünnepnek van előkészítő szakasza, amelyet az ünnepre való felkészülésnek nevezünk. Ebben az időszakban teremtjük meg az ünnep megülésének körülményeit. Felkészülünk lelkileg, ráhangolódunk az ünnepi eseményre, valamint eljuttatjuk a fontos információkat, amelyek az ünnepre vonatkoznak azokhoz, akikkel együtt akarunk ünnepelni.


Karácsony a kétezer éves egyháztörténelem távolából

A karácsony, ahogy azt ma ünnepeljük, 200 éves. Azaz a karácsony, mint bensőséges családi és gyermekünnep. Ez a mai forma a német polgári szemlélet egyik legeredményesebb kultúralkotása. A biedermeier kispolgárság megtartotta a karácsony külső kereteit, Krisztus születését illetően, de e közben szép kedélyesen megváltoztatta magának az egyházi ünnepnek igazi jellegét.


Gyerekeknek

 Márton Gábor: ÖREG MIKULÁSNAK

Öreg Mikulásnak van jó nagy csizmája.
Benne a világot egy éjjel bejárja.
Amikor egyet lép, száz mérföldet halad,
Meg-megáll figyelve minden ablak alatt.


A Passió - film ürügyén

Nagypéntek... Friss zöld mindenütt, alig bomló rügyek az út menti fákon, nyüzsgés, amolyan József Attilá-s pillanat "a bogarak, a gyerekek kipörögnek a napvilágra", hihetetlenül kék ég a templom fölött, s fönt a magasban, a tavasz ölelésében: a kereszt.

 


SZEGÉNYEK KARÁCSONYA

Karácsony. A legendák szent ünnepe, amely a legszebb, a legdicsőbb
valamennyi közt. Karácsony… e szónál millió szív dobban össze, s millió ajkról hangzik fel a hála, a zsolozsma a nagy mindenség Urához, aki beváltá az ígéretet. Ünnepet ül az egész keresztyén világ.


A mesék sosem avulnak el…

Az elmúlt héten bizonyára feltűnt a Szabadság téri FEK néven ismert étterem és művelődési intézmény törzsvendégeinek, hogy naponta több gyermekcsoport, de igen sok felnőtt is látogatja az emeleti kiállítótermet. Nem csoda, hiszen illusztris vendéget köszönthettünk városunkban: itt járt a TV Maci.

 


 

OLVASMÁNYOK

 

Dicsértessék! - a katolikus líra remekei

Új kötet jelent meg karácsonyra Faludy György fordításában és átköltésében „Dicsértessék!” címmel, amely a katolikus líra remekeit gyűjti csokorba – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökség.

„Finom, csendes és bensőséges versek ezek; az örök élet harsonásai. Szeretném, ha a közönség ugyanolyan szeretettel fogadná, mint ahogy szerzőik írták őket, az emberek okulására és az Úr dicséretére. Mert ha nem is "e világból valók", mégis arra szolgálnak, hogy ez a világ énekelje és hirdesse őket” – ajánlja a kötetet Faludy György.


Bibliai jelképek kézikönyve - A teremtett világ misztériuma

Szerző: Dávid Katalin

A nyugati kultúra alapját képező Bibliát ma egyre kevesebben ismerik. Pedig a Könyvek Könyvének ismerete nem vallásfüggő, nem az istenhithez kapcsolódik: műveltségünk egyik legfontosabb ismérve.


A művészet története

Szerző: E.H.Gombrich

Ez a könyv azoknak szól, akik szeretnének eligazodni a művészet ismeretlen és elbűvölő tájain. Talán sikerül megláttatnom szépségeit, zavaró részletek nélkül és némi rendet teremteni a nevek, korszakok, stílusok tömegében, amelyek az enyémnél igényesebb könyvek lapjain összezsúfolódnak,


 

SZILVESZTER

 

Másnapos levesek

A szilveszteri bulizások után általában elérkezik a másnaposság ideje, így most ennek átvészelésében szeretnénk segítséget nyújtani.

Formabontó módon az alábbiakban közlünk néhány receptet:

 


Hacsak a vakondok nem...

A honi televíziózás fennállása óta folyik a verseny: ki tudja csípősebben, ötletesebben lehúzni az új esztendő első sajtóorgánumaiban a szilveszteri műsort? Persze, akkor még csak a Magyar Televízió kínálata árválkodott hervatagon a piacon, nem is értettem, miért próbálkozik az MTV gárdája megfelelni a kritikusok ízlésének, ami ráadásul szerintem fényévnyire volt a közönség igényeitől éppúgy, mint a tévé lehetőségeitől.


 

 
2007. november 27, kedd 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.