Kedd, 2024. Május 28.Emil, Csanád napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1910
1910-ben ezen a napon hunyt el Mikszáth Kálmán író

 
 

  Csemegéző - Ajá: „A bélyegek beszélnek (karácsonyról, mesékről)”


A Gyulai Postagalériában 2008. december 8-án 15:00 órakor megnyíló kiállításon Kass János, Kossuth-díjas grafikusművész tervezte postabélyegeket és bélyeggrafikákat láthat a közönség. A tárlat közel egy hónapig lesz látható a posta nyitvatartási idejében.

Megismerhetik a látogatók, hogy hogyan jön létre egy postabélyeg a művészi elképzeléstől a megvalósításig. Miniatűr jellege miatt a bélyeggrafika egészen más, mint egy könyvillusztráció vagy egy táblakép. Sokkal nagyobb kihívás a művésznek. Csak néhány négyzetcentiméternyi felület áll a rendelkezésére, hogy kifejezze, amit láttatni szeretne.Remélhetőleg nemcsak a művészet iránt érdeklődők, hanem a bélyeggyűjtők is örülnek majd a kiállításnak, amelynek köszönhetően a bélyegkészítés műhelytitkaiba pillanthatnak be.

A kiállítás keresztmetszetet ad Kass János gazdag bélyeggrafikai terméséből. A közelgő karácsonyi ünnepekre tekintettel a Jézus születéséhez, illetve karácsonyhoz kapcsolódó bélyeggrafikái állnak a válogatás középpontjában.

Kass János grafikusművészrőlKass János néhány hét múlva lesz 81 éves. 1927. december 26-án nagypolgári család gyermekeként született Szegeden. Édesapja a híres szegedi „Kass-szálló” tulajdonosa volt. A II. világháborút követően a Kass családnak el kellett hagynia Szegedet, Budapestre költöztek. Kass János 1946-ban felvételt nyert az Iparművészeti Főiskolára, ahol kerámia szakon szerzett diplomát. 1949-ben beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára, amelyet sikeresen elvégzett. 1956-1959-ig Derkovits- ösztöndíjas volt. 1960-1961-ben a lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskola Könyvművészeti Tanszékének aspiránsa.


Hazatérése után, 1965-1973-ig az „Új Írás” című folyóirat művészeti szerkesztője lett. Közben tanította az Iparművészeti Főiskola Grafikai Tanszékének hallgatóit. Mindezek mellett folyamatosan rajzolt, alkotott. Csaknem 400 könyv illusztrációját készítette el. Szép grafikái osztatlan sikert arattak. A Brüsszeli Világkiállításon, Moszkvában, Brnóban, Torontóban, Pozsonyban, Sao Paulóban, magyar és német „szépkönyv”-versenyeken díjakat nyert. 1966-ban és 1977-ben Lipcsében, a könyvművészeti kiállításon „A világ legszebb könyve” díjat kapta aranyéremmel együtt. Alkotásai, grafikái sorra jelentek meg. Egymást érték a kiállításai. A teljesség igényes nélkül néhány: Budapest, Zágráb, Torino, Sydney, Párizs, London, Bologna és nem utolsó sorban Szeged, ahol 1985 óta állandó kiállítása van a róla elnevezett Kass Galériában. A kiállítási sorozat nem szakadt meg, napjainkban is folytatódik.


Kass János művészi munkásságát két esetben Munkácsy-díjjal ismerték el (1954, 1967), 1977-ben Érdemes Művész lett, 1986-ban pedig Kiváló Művész címet kapott. 1992-ben Szeged város díszpolgárává választották, és még abban az évben megkapta a „Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét. 1999-ben munkáját Kossuth-díjjal jutalmazták. A „Hazám” díjat 2003-ban kapta meg. 2007-ben pedig munkássága elismeréséül neki ítélték oda a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete nagydíját, s ugyanezen év végén díszdoktorrá avatták.


Kass János szerény, tehetséges és nagyon aktív ember. Az Új Írásban 1979 márciusában megjelent önéletrajzi cikkben olvashatjuk: „Megütött húrként rezonálni, rendet, rendszert teremteni… tanúja lenni a kornak… Hacsak egy kis részt, hacsak egy keveset hozzátehetünk a nagy műhöz, hacsak egy vörösvérsejtje lehetünk a nagy vérkeringésnek, tettünk valamit.”


Helyszín: Gyulai Postagaléria, Gyula 1. posta, Eszperantó tér 4-6.

A tárlatot 2008. december 8-án, hétfõn 15:00 órakor Csegezi Tamásné a Magyar Posta Zrt. filatéliai igazgatója és Szabó Árpád alpolgármester nyitja meg.

A kiállítás megtekinthetõ: 2009. január 3-áig hétfõtõl péntekig 8-18 óra, szombaton 8-12 óra között

 
2008. december 3, szerda 
 

 


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.