Kedd, 2024. Május 28.Emil, Csanád napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1910
1910-ben ezen a napon hunyt el Mikszáth Kálmán író

 
 

  Mozi - Színház: A Napsugár Indonéziába készül

Hatalmas út áll a békéscsabai Napsugár Bábszínház előtt, hiszen a bábjátszás őshazájába, Indonéziába, Jáva szigetére utazik a Békés Megyei Önkormányzat jóvoltából  január 22-én.

Békés Megye Képviselő-testülete 2008. októberében döntött az Észak- Szumátra Tartománnyal történő testvérmegyei kapcsolat létesítéséről. A kapcsolatok létrehozása során első lépésként az indonéz fél kezdeményezésére, Békés megye Képviselő-testületének felhatalmazásával egy jövőbeni Együttműködési Megállapodás megkötésére vonatkozó szándéknyilatkozat aláírására került sor Medánban, Észak-Szumátra fővárosában.


Már a kapcsolatfelvétel elején világossá vált, hogy Békés megye és Észak-Szumátra Tartomány között az oktatás (felsőoktatás), a szakképzés, a kultúra, az idegenforgalom, a kereskedelem, az ipar, az információcsere és a sport területén lehetséges az együttműködés. A szándéknyilatkozat megkötését követően a Magyar Köztársaság Indonéziába akkreditált nagykövete meghívta az Indonéziával testvérmegyei, testvérvárosi kapcsolatokat létesítő magyar településeket Indonéziába, a Jávai folklórfesztiválra.

A yogyakartai Művészeti Főiskola World Crossover – World Music and Performance 2008 címmel 2009. január 24-én nemzetközi folklórfesztivált rendez Jáva kulturális fővárosában. Erre Indonézia különböző szigeteiről, valamint egy sor külföldi országból hívnak meg népitáncosokat, népi zenekarokat, művészeket (Törökország, Kína, Japán, Szlovákia, Magyarország, Oroszország, Kolumbia, India, Brazília).
 
A Békés Megyei Önkormányzat december 29-i rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy a Napsugár Bábszínház utazik Jakartába, és onnan Yogyjakartába az ott megrendezésre kerülő World Music and Performance 2009 fesztiválra. A bábjátszás őshazájába most készült darabukat az Androgün-t viszik, amit éppen ilyen fesztiválokra terveztek.

A bábszínház idén rendezi meg a XV. Nemzetközi Bábfesztivált, amelyre a Jakarta városában működő bábszínházat is szeretnék meghívni, hiszen hosszú távú kapcsolatok megalapozását tűzték ki célul. A Békés megyei bábosok nem csak a fesztiválon, hanem a jakartai Bábszínház épületében is játszhatnak majd.

A Bábjátszás Indonéziában a X. századra tekint vissza, valószínűleg az indiai kultúra hozta be Indonéziába az árnyjátékot, amelyet vayang kulitnak neveznek. Ez a bőrből szinte csipkeszerűen kivágott árnyfigura anyagában színezett, és a mozgatója hátulról, vagy alulról mozgatja. Ebből , illetve ezzel párhuzamosan fejlődött ki a vayang golek, amely már egy pálcás alulról mozgatott báb.
 
2009. január 17, szombat 
 

 


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.