Kedd, 2024. Május 28.Emil, Csanád napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1910
1910-ben ezen a napon hunyt el Mikszáth Kálmán író

 
 

  Kitekintő: Befejezödött a Hagyományörzö Fesztiváliroda kialakitása
A Csabai Rendezvényszervezö és Kulturális Szolgáltató Kft. által megnyert DAOP-2.1.1/K-11-2011-0067 azonosító számú, Hagyományörzö fesztiváliroda kialakítása Békéscsabán címü projekt megvalósítása befejezödött.
 
2014. január 7, keddTovább...
 

  Kitekintő: 2011 JÚNIUS 04-ÉN NYÍLIK A BÉKÉSI PÁLINKA CENTRUM
Százmilliós nagyságú beruházás következtében kap új értelmet a valamikori békési zsinagóga, hiszen volt már közösségi ház, diszkó és még ki tudja mennyi funkcióra próbálták a második világháború óta használni, de úgy tűnik, hogy most hosszú távra új értelmet nyer, hiszen teljes körű felújítást követően júniustól várja a Békési Pálinka iránt érdeklődőket. A békési pálinka lesz az Alföld Villányi borútja?
 
2012. június 12, keddTovább...
 

  Kitekintő: Ady-dombormű Párizsban – Debrecen jóvoltából


Ady Endre életének meghatározó szakaszai kapcsolódnak a francia fővároshoz. Ezentúl erre dombormű és márványtábla is emlékeztet az egykori Európa Hotel falán – párizsi tartózkodásai idején ebben a szállodában lakott legtöbbször a költő. Ennek méltó megörökítésével a magyar irodalombarátok több évtizedes, régi álma válik valóra. A művet, amelyet ma este avatnak fel, a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ készíttette Deák Árpád nagyváradi szobrászművésszel. A Karcagon kiöntött alkotásból a későbbiekben még további két öntvény készül: a tervek szerint az egyiket Debrecenben, a másikat Nagyváradon helyezik el.

 
2008. december 5, péntekTovább...
 

  Kitekintő: KIOSZTOTTÁK A 2007. ÉVI PRIMA PRIMISSIMA DÍJAKAT

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Prima Primissima díjátadó gála. A mára komoly társadalmi rangot kivívott esemény és alapítványi munka újdonságokkal gazdagodott a jubileum alkalmával.

A Prima Primissima Díjra az Alapító Okiratban meghatározott természetes és jogi személyek jelölhettek. Jelölési joggal rendelkeznek: az Alapító, a VOSZ kibővített Elnökségének tagjai, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek, a korábbi primisszimák.

 
2007. december 11, keddTovább...
 

  Kitekintő: Advent, Karácsony, Szilveszter

Kezdődik az adventi időszak, így mi összegyűjtöttük a decemberi ünnepnapokhoz kapcsolódó korábban megjelent írásainkat.

Az alábbi válogatásban olvashatnak adventi szokásokról, találnak recepteket és nyújtunk díszítési ötleteket. Beszámolókat olvashatnak az előző évek ünnepi eseményeiről, valamint tájékozódhatnak megyénk decemberi programjairól. Kellemes csemegézést kívánunk mindenkinek!

 
2007. november 27, keddTovább...
 

  Kitekintő: A román és német kultúra együttélése és egymásra hatása Eleken

2. rész

5.    Elek rövid története

Elek a Tiszántúl déli részén található, történelme folyamán az egykori Zaránd, illetve Arad megyéhez is tartozott, ma Békés megye része. A település nevének a magyarázatára többféle válasz is lehetséges. Pais Dezsõ szerint Elek neve a Velek személynévbõl keletkezett a "V" eltûnésével. A helyi románság által használt Aletea megnevezés a görög Alexios (Elek) megfelelõje.

Elek mai területén már a honfoglalás elõtti idõszakban különbözõ népek is megfordultak. A rézkorból (Kr. e. 2400-1900), a szkíta korból (Kr. e. 600-400), a római korból (II-III. sz.) és a gepida korból (VI. sz.) kerültek elõ régészeti leletek. A legkorábbi, Eleket említõ oklevél 1232-bõl származik.

 
2007. november 27, keddTovább...
 

  Kitekintő: A román és német kultúra együttélése és egymásra hatása Eleken

Kedves Olvasóink! A Balassi Táncműhellyel együttműködve új cikksorozatot indítunk, ahol többek között szakdolgozatokból közlünk részleteket. Az írások általában különböző néprajzi témákat dolgoznak fel.

Emlékmû a kitelepítésrõl1. rész - A szakdolgozat célja, tárgya

A XIX. század eleje, a reformkor hazánkban, és egész Európában a nemzeti öntudat erõsödését, s ezáltal a népi kultúra iránti érdeklõdés (gyökerek, hovatartozás keresése) fellendülését jelentette.

Hazánkban ekkor indulnak az elsõ népdalgyûjtések, bár ekkor még tisztázatlan mi is az, amit gyûjteni kell, mi tekinthetõ népdalnak, s egyáltalán népi kultúrának. Mi a népdal valójában?

„Az Egyetemes gyûjtemény mottója szerint a népdal a néptõl öntudatlanul teremtetik”. (Paksa K.: Magyar népzenetörténet 15. o.)

Bár a fentiekben népdalról beszéltem, de ugyanezek a kérdések és megoldatlan problémák voltak jelen a népi kultúra minden területének feltérképezése során, melyben a népzene és népdalgyûjtés talán a leginkább kutatott terület volt.

 
2007. október 14, vasárnapTovább...
 

  Kitekintő: Tovább tart nyitva a Leonardo - kiállítás

Két héttel tovább tekinthető meg a da Vinci-kiállítás: ez a legvégső határidő. A rendkívüli érdeklődés miatt meghosszabbítja – eddigi tízórás – nyitva tartását a debreceni MODEM.  A tumultus elkerülésére  a szervezők továbbra is a jegyelővételt ajánlják.
 
2007. október 9, keddTovább...
 

  Kitekintő: Sikeres volt az első InterModem

Szeptember 25-én zárult Debrecenben az első InterModem. A MODEM-ben egy héten át a világ öt földrészéről (13 országból) húsz intermédia-művész legújabb munkájának megszületését követhették nyomon az érdeklődők. Köztük olyan jelentős alkotók is voltak, mint például a Németországban élő Hektor Solari, az Egyesült Államokban dolgozó Sohn Kim vagy az idei Velencei Biennálé Uruguay-i pavilonjának kurátora, Enrique Aguerre.

 
2007. október 5, péntekTovább...
 

  Kitekintő: Már félszázezren nézték meg

Egy hónap mérlege: ötvenezren látogató Az igazi da Vinci című kiállításon.

Értékes nyeremény várta a debreceni Leonardo-kiállításra szeptember 17-én koradélután érkező pedagógus házaspárt. Rozman Béla rajztanár az ötvenezredik látogatója volt az egy hónapja nyitva tartó kiállításnak – ebből az alkalomból őt és feleségét Halász János, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere köszöntötte, majd Gulyás Gábor a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója és Kárpáti Zoltán szállodaigazgató átadták nekik a több mint 100 ezer forintot érő ajándékcsomagot, mellyel a pár két napon át pihenhet az Aquaticum Termál és Wellness Hotelben, és igénybe veheti a pihentető, relaxáló szolgáltatásokat.

 
2007. október 5, péntekTovább...
 


  Hirdetés
 
 

  Médiapartnerek 
 

  Hírlevél
Email cím:

Kérjük, válasszon:

Tipusa:

 
 

  MTA SZTAKI Szótár

Keresett szó:Kis-/nagybetu nem számít
Ékezet nem számít
Táblázat készítése
 
 


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.