Az élelmiszer adalékanyagokról szóló sorozatunk második részét közöljük ebben a részben.
Még mindig nem kezdjük a részletes, számok szerinti értékelést, hanem csak az általánosabb, de pontosan a lényeget jelentő fogalmakat, taglaljuk.
Lássuk tehát mit kell tudni ...
Az adalékanyagokról
Megjelenésük az élelmiszerek ipari feldolgozásához, a nemzetközivé vált élelmiszerpiachoz kapcsolódik. Az élelmiszer áruvá vált, gazdaságosan kell előállítani, elosztani (azaz tartóssá, és szállíthatóvá tenni).
Használatuk elsősorban a gyártóknak szükséges. Számukra hasznos is, hiszen az adalékok:
- a termékeket tetszetőssé (jobban eladhatóvá) teszik. (színezékek, fényező, zseléző anyagok)
- segítenek leplezni a minőségi hibákat (íz fokozók, édesítőszerek, aromák)
- az olcsóbb szintetikus adalékanyagokkal drága természetes anyagokat lehet kiváltani.
- növelik a termék elállóságát, térfogatát (tészta kelesztő szerek, pelyhesítők)
- vághatóvá teszik a vizet (pl. parizer)
Főszabályként: egy élelmiszeripari terméknél annál több adalékanyaggal számolhatunk, minél messzebbről érkezett, minél több feldolgozási műveleten esett át, és minél tartósabbra csinálták!
Óvatosságot igényelnek tehát:
- a több ezer kilométeren át utaztatott (nálunk csak érleltetett) déligyümölcsök
- a félkész, illetve készételek (konzervek, mélyhűtött árúk)
- és a magas feldolgozottságú termékek (tejipari és húsipari készítmények, édességek, „üdítő” italok)
Az E-számokról:
Az EU. Az 1960-as években dolgozta ki az engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét. Minden adalék kapott egy E-számot.
- E-100-tól kezdődően jelölték a természetes és mesterséges színezékeket.
- E-200-tól a tartósítószereket
- E-300-tól az antioxidánsokat, emulgeátorokat, és savanyítószereket
- E-400-tól kezdődnek a sűrítő anyagok, zselésítőszerek
Az élemiszeripari technológíák fejlődése (?) korunkra hihetetlen mértékben felduzzasztotta az adalékanyagok számát. Jelenleg több mint 700! Engedélyezett adalékanyagot használnak fel.
Az anyagokat a receptúra szerinti csökkenő sorrendben kell feltüntetni. A termékismertetőn tehát a legnagyobb súlyarányban szereplő van a lista elején.
Megjegyzendő, hogy az EU-ba való belépésünkig - az akkori magyar szabvány – jóval kevesebb adalékanyagot engedélyezett!
(Forrás: Ökológiai stúdió, Győr)
(Következik: A lehetséges egészségügyi hatásokról)
Békési István
White Club