Csabai kolbász és hurka a svájci határon
Dátum: 2008. november 22, szombat
Téma: Tallózó



Dél-alföldi termékekkel és ízekkel ismerkedhetnek Franciaországban, Mülhausenben a karácsonyi vásárba látogatók. Hogy miért éppen ez a vidék mutatkozhat be, arról Pál Miklósnét, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökét kérdeztük.



— Miért éppen Magyarországot hívták meg Franciaországba?
— Ebben a francia—svájci határon fekvő városban minden évben nagy karácsonyi vásárt tartanak. Minden esztendőben meghívnak egy országot díszvendégnek, most hazánkra esett a választás. A szervezők a Népművészeti Egyesületek Szövetségéhez fordultak, hozzánk tőlük érkezett az invitálás.

— Kik utaznak és milyen portékákat visznek?
— Harminc kézműves már csütörtökön úton volt, hiszen november 21-étől december 21-éig tart a vásár. A Duna—Tisza Közi Népművészeti Egyesület és a Dél-magyarországi Népművészeti Egyesület tagjai közül többek között gyöngyös, fajátékos, hímző, viseleletkészítő, fazekas ment. Nem csak áruval érkeznek, a helyszínen is tartanak majd mesterségbemutatót, így mindenki bepillantást nyerhet ezekbe a foglalkozásokba.

— A gasztronómia is bemutatkozik?
— Igen. A csapat Csabai kolbászt, hurkát, cigánykát vitt, hogy ízelítőt adhassanak a disznótorokból, amihez Békési pálinkát kínálnak. Mivel igazán híres borral a Dél-Alföld nem büszkélkedhet, Tokaji bort csomagoltak még.

Forrás: Beol.hu

 







A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja - ARCHÍVUM
http://www.csabanetarchivum.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanetarchivum.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1832